< >

Groen Gas coalitie roept kabinet op: investeer in groen gas

02-05-2019
Groen Gas coalitie roept kabinet op: investeer in groen gas

GasIsGroener_groot

 

In Nederland vinden vele discussies over de energietransitie plaats.
Van het gas af is een veel te horen kreet en mensen willen massaal naar warmtedistributie en puur elektrisch. Naar onze mening is er zeker een beter en veelbelovend alternatief met waterstofgas en biogas. Om deze reden is eerder dit jaar een initiatief met toeleveranciers voor de gasdistributie gelanceerd om deze branche te horen en dat deze gereed zijn om de distributie van alternatieve gassen mogelijk te maken via de huidige bestaande infrastructuur.

Lees verder voor het persbericht:

Om de klimaatdoelen te halen, moet Nederland veel meer inzetten op waterstof en biogas. Die oproep doen de toeleveranciers van de gasinfrastructuur vandaag aan het kabinet. Het gaat om 16 bedrijven die zich hebben verenigd in een nieuwe Groen Gas Coalitie. Ze lanceren daarvoor ook een nieuwe online kennisbank: gasisgroener.nl.

De klimaatdoelstellingen voor 2020 worden niet gehaald. Dat bleek eerder dit jaar uit het onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving. Daardoor komen ook de klimaatambities voor 2030 in gevaar: 49 procent minder uitstoot dan in het peiljaar 1990. De Groen Gas Coalitie roept het kabinet daarom op om voor de verduurzaming van Nederland nu serieus in te zetten op waterstof en biogas.

Schone energie
Waterstof is één van de meest veelbelovende oplossingen voor een duurzame vervanging van aardgas. Het is schoon te produceren, je kunt er enorme hoeveelheden energie in opslaan en het is makkelijk te transporteren in de bestaande aardgasnetwerken. Naast waterstof is biogas een goed alternatief voor aardgas. Biogas ontstaat door vergisting van onder meer groente- en fruitresten, rioolslib en mest. Het is een klimaatneutraal proces.

Onvoldoende besproken aan de klimaattafels
“Deze alternatieve vormen van energie zijn tijdens de klimaattafels onderbelicht gebleven”, aldus Marcel Scucces, één van de initiatiefnemers van de Groen Gas Coalitie.” Daarmee laten we kansen liggen. Het netwerk is er immers al. In de Nederlandse bodem ligt voor meer dan 20 miljard euro aan gasleidingen die, met een paar aanpassingen, snel klaargemaakt kunnen worden voor dit duurzame gas. Daarom zeggen we ook: vervang niet de weg, vervang de auto’s. Daarnaast kan waterstof ook als brandstof worden ingezet. Twee vliegen in één klap dus”, aldus Scucces. “We zien het als onze taak om ambtenaren en bestuurders te informeren over de mogelijkheden die waterstof en biogas te bieden hebben. De oplossing voor ons energievraagstuk ligt dichterbij dan we denken.”

Gasisgroener.nl
Om het kennisniveau over waterstof en biogas in Nederland een boost te geven, lanceert de Groen Gas Coalitie vandaag een nieuwe website: gasisgroener.nl. ”Hier vinden bezoekers een kennisbank waarop we informatie delen over deze vormen van energie. Eerlijk en gegarandeerd betrouwbaar. De komende maanden verschijnen er nieuwe artikelen en interviews”, aldus deelnemer van de Groen Gas Coalitie Leo van Beugen.

Wetgeving aanpassen
Om waterstof echt een kans te geven, moet er nog flink worden gesleuteld aan de wet- en regelgeving in ons land. Zo mogen netbeheerders nu nog nagenoeg geen waterstof transporteren. Daarnaast moet de komende jaren meer worden geïnvesteerd in zonnepanelen en windmolens, vindt de Groen Gas Coalitie. Waterstof kan die energie van A naar B brengen. Een teveel aan windenergie kun je niet opslaan en daarom hebben we een energiedrager nodig. Waterstof is daarvoor uitermate geschikt.

Energietransitie betaalbaar
Om groen gas in te zetten zijn er geringe aanpassingen aan woningen en gebouwen nodig. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten voor isolatie, vloerverwarming, ventilatiesystemen en warmtepompen. Dit maakt de energietransitie voor woningbezitters betaalbaar.

Meer weten of deelnemen aan de Groen Gas Coalitie? Ga naar gasisgroener.nl